Heb ik recht op zorgtoeslag als ik geen Nederlander ben?

Kom je naar Nederland om te wonen of werken? Als je in Nederland een zorgverzekering gaat afsluiten, dan is het mogelijk als buitenlander zorgtoeslag te krijgen. In Nederland krijgt iedereen die een zorgverzekering afsluit soms recht op een toeslag om de zorgverzekering betaalbaar te houden.

Moet ik een zorgverzekering afsluiten?

In de meeste gevallen als je in Nederland komt wonen of werken, is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht. Je dient binnen 16 weken (4 maanden) een basisverzekering hebben bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Je bent dan verzekerd voor alle noodzakelijke zorg in Nederland vanuit de basisverzekering. Je bent niet verplicht om een aanvullende verzekering te kiezen om recht te hebben op zorgtoeslag.

Maak je gebruik van een ’tijdelijke’ zorgpolis voor bezoekers of studenten? Dan heb je geen recht op zorgtoeslag.

Op de website van Rijksoverheid lees je exact wanneer je als buitenlander verplicht bent om een Nederlandse zorgverzekering te hebben op naam.

Ontvang ik zorgtoeslag voor mijn toeslagpartner?

Ja, wanneer jouw toeslagpartner ook verplicht een zorgverzekering in Nederland moet hebben. Ook wanneer je partner recht heeft op het woonlandpakket in Nederland. Dit ‘pakket’ is voor uw partner als je in het buitenland woont, maar in Nederland werkzaam bent. In dit pakket wordt alles geregeld omtrent je zorgverzekering.

Kan jouw toeslagpartner geen toeslag krijgen? Dan heb je recht op de helft van de toeslag die je normaal samen met jouw toeslagpartner zou krijgen.

Plaats een reactie