Moet je zorgtoeslag terugbetalen? Lees het hier!

Moet je zorgtoeslag terugbetalen is een logisch iets wat je je kunt afvragen.

Je wilt namelijk na het ontvangen van zorgtoeslag natuurlijk wel zeker weten dat je het naderhand niet terug hoeft te betalen. Dat kan voor velen namelijk een financieel probleem opleveren als er ineens zorgtoeslag terug moet worden betaald.

Daarom hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet wanneer je wel en wanneer je geen zorgtoeslag terug moet betalen.

Lees dus snel even verder en kom er achter of jij wel of geen zorgtoeslag terug hoeft te betalen.

Wanneer je zorgtoeslag niet terug hoeft te betalen

Iedereen in Nederland die voldoet aan de voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag, heeft ook recht op het ontvangen van zorgtoeslag.

En het goede nieuws is dat zo lang je aan deze voorwaarden voldoet, dat je achteraf geen zorgtoeslag terug hoeft te betalen.

Een toeslag – dus ook de zorgtoeslag – is er voor om een gedeelte van de zorgpremie mee te kunnen betalen.

Natuurlijk moet je wel zeker weten dat er in jouw situatie niks veranderd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoogte van je inkomen of je vermogen.

Wanneer je zorgtoeslag wel terug moet betalen

In principe vraag je zorgtoeslag aan als tegemoetkoming voor de zorgpremie die je iedere maand dient te betalen aan je zorgverzekeraar.

Maar in sommige gevallen kan het voorkomen dat je zorgtoeslag terug moet gaan betalen.

Hieronder een tweetal voorbeelden van wanneer je terug zou moeten gaan betalen:

  • Je hebt een loonsverhoging gekregen maar dit heb je niet op tijd doorgegeven aan de Belastingdienst. Wanneer je dit niet op tijd doorgeeft en dus ten onrechte nog zorgtoeslag of te veel zorgtoeslag ontvangt, zal je terug moeten gaan betalen.
  • Je vermogen is gestegen waardoor je boven de vermogensgrens uitkomt. Wanneer je boven een bepaalde grens wat betreft vermogen uitkomt, heb je namelijk geen recht meer op zorgtoeslag.

Het terug moeten betalen van zorgtoeslag gebeurd dus vaak als er iets in je financiële situatie veranderd.

Het is daarom ook belangrijk dat je dit op tijd doorgeeft. De Belastingdienst berekend een bepaalde verandering in je financiële situatie niet meteen door.

Zorgtoeslag is namelijk een soort van voorschot. Nadat alle financiële gegevens van een jaar bekend zijn (na het betreffende jaar), wordt er pas definitief berekend waar je recht op had.

En wanneer je op minder zorgtoeslag recht had, dan zal je moeten gaan terugbetalen.

Bereken of je recht hebt op zorgtoeslag

Om zeker te weten dat je achteraf geen zorgtoeslag terug hoeft te gaan betalen, raden we je aan om dit te gaan (her)berekenen.

Dit voorkomt dat je achteraf voor eventuele verassingen komt te staan en misschien wel terug moet gaan betalen, en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Aan de hand van een aantal gegevens is het namelijk heel erg makkelijk om te berekenen op hoeveel en of je recht hebt op het ontvangen van zorgtoeslag.

Een website waar je dit kunt doen is Zorgtoeslag.nl. Het voordeel van deze website is dat je kunt berekenen op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt, maar kun je tevens ook je zorgtoeslag aanvragen, wijzigen of stopzetten.

ZORGVERZEKERING 2024 VERGELIJKEN

Plaats een reactie