Wanneer heb je geen recht op zorgtoeslag?

Wanneer heb je geen recht op zorgtoeslag? Dit is een logische vraag die vaker gesteld wordt.

Je wilt namelijk graag weten of je überhaupt wel recht hebt op het ontvangen van zorgtoeslag.

Want niet iedereen heeft recht op het ontvangen van zorgtoeslag. De redenen hiervan kunnen verschillend zijn.

Daarom hebben we in dit artikel de redenen van wanneer je geen recht hebt op zorgtoeslag voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder, want als er één reden in het lijstje is die van toepassing is op jou, heb je al geen recht meer op het ontvangen van zorgtoeslag.

Je bent nog geen 18

Wanneer je de leeftijdsgrens van 18 jaar nog niet bereikt hebt, heb je helaas nog geen recht op zorgtoeslag.

Op zich is dit niet zo vreemd. Vanaf je 18e hoef je namelijk pas een basis zorgverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar. Tot die tijd ben je meeverzekerd op polis van je ouders.

Het inkomen is te hoog

De hoogte van het inkomen speelt een grote rol bij het bepalen of je wel of geen recht hebt op het ontvangen van zorgtoeslag.

Hoe hoger je inkomen is, des te minder zorgtoeslag je krijgt. En wanneer je inkomen boven de inkomensgrens uitkomt, heb je helemaal geen recht meer op zorgtoeslag.

Dit is zo omdat de overheid er vanuit gaat dat je boven een bepaalde inkomensgrens de zorgverzekering premie zelf kunt betalen.

Je vermogen is te hoog

Naast je inkomen telt ook je vermogen mee bij het bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag. En net als de inkomensgrens is er hier ook een grens voor, de vermogensgrens.

En het is belangrijk om te weten dat vermogen niet alleen maar bijvoorbeeld spaargeld is, maar ook dingen als een vakantiehuisje en beleggingen tellen mee in je vermogen.

Je bent een militair

Een beroepsmilitair is het enige beroep in Nederland wat er voor zorgt dat je geen recht hebt op zorgtoeslag.

Dit komt omdat de ziektekosten die gemaakt worden, gedekt worden door de ziektekostenregeling van het ministerie van defensie.

En omdat je als militair dus niet verplicht bent tot het zelf afsluiten van een zorgverzekering, heb je dus ook geen recht op het ontvangen van zorgtoeslag.

Je hebt geen Nederlandse zorgverzekering

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, dien je op z’n minst een basisverzekering bij een Nederlandse zorgverzekering te hebben.

Heb je dit niet? Dan heb je ook geen recht op zorgtoeslag.

Je hebt niet de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning

Een andere reden die er voor kan zorgen dat je geen recht op zorgtoeslag hebt, is dat je niet de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebt.

Ook dient je verblijfsvergunning geldig te zijn. Wanneer dit niet zo is, hoor je je zorgtoeslag stop te zetten.

VERZEKERING 2024 VERGELIJKEN

Plaats een reactie