Zorgtoeslag aanvragen

zorgtoeslag aanvragenWil jij zorgtoeslag aanvragen maar wil je eerst wat meer informatie over waar je op moet letten bij het aanvragen van de zorgtoeslag?

En wil je tevens ook weten hoe je nu het beste je zorgtoeslag aan kunt gaan vragen?

Dan zit je hier goed. Want in dit artikel gaan we je precies uitleggen

 • Voor wie de zorgtoeslag is;
 • Wat de voorwaarden zijn om zorgtoeslag aan te kunnen vragen;
 • Hoe je een proefberekening kunt maken voor de hoogte van je zorgtoeslag die je kunt krijgen;
 • En hoe je gemakkelijk zorgtoeslag kunt aanvragen

Lees dus snel even verder en vraag je zorgtoeslag aan. Het kan je namelijk al snel meer dan €1000,- per jaar extra opleveren.

Wat is zorgtoeslag en voor wie is het?

In Nederland zijn we allemaal verplicht om minstens een basis zorgverzekering te hebben. En een basis zorgverzekering kost al snel €100,- (als het niet meer is met de aanvullende verzekeringen) in de maand. Een flink bedrag dus. De standaard zorgtoeslag voor 2022 is €111,00 per persoon.

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de overheid. Met deze tegemoetkoming is het de bedoeling dat je hiermee een gedeelte van je zorgpremie kunt betalen.

Maar de zorgtoeslag is er niet voor iedereen. De zorgtoeslag is er alleen voor degene die maximaal een bepaald bedrag per jaar verdient. Dit maximale bedrag wordt de inkomensgrens genoemd.

Wanneer je met je inkomen boven deze inkomensgrens zit, wordt er van je verwacht dat je de zorgpremie volledig zelf kunt betalen.

De zorgtoeslag voorwaarden op een rijtje

Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Wanneer je niet voldoet aan één van deze voorwaarden, dan heb je helaas geen recht op het ontvangen van zorgtoeslag.

De voorwaarden om zorgtoeslag te kunnen ontvangen zijn:

 • Je bent 18 jaar of ouder. Wanneer je namelijk jonger dan 18 jaar bent, ben je namelijk automatisch meeverzekerd op de zorgpolis van je ouders.
 • Je bent in het bezit van de Nederlandse nationaliteit of hebt een geldige verblijfsvergunning.
 • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
 • Je inkomen mag niet te hoog zijn. Zorgtoeslag is er namelijk voor om tegemoet te komen in de zorgpremie. Vanaf een bepaald inkomen wordt er van je verwacht dat je de zorgpremie volledig zelf kunt betalen.
 • En tot slot mag je vermogen niet boven de vermogensgrens

Zorg er dus voor dat je aan al deze voorwaarden voldoet alvorens je zorgtoeslag aan gaat vragen.

Proefberekening maken

Nu je weet wat zorgtoeslag is en welke voorwaarden daarbij horen om het ook daadwerkelijk te kunnen krijgen, wil je natuurlijk ook graag weten op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt.

Om dit uit kunnen rekenen kun je een zogenaamde proefberekening maken.

Aan de hand van het inkomen dat je het komende jaar verwacht, kun je een proefberekening maken voor de te krijgen zorgtoeslag in dat jaar.

Zorg er wel voor dat je het bruto jaarinkomen van jou (en je eventuele partner) bij de hand hebt.

De proefberekening kun je op twee manieren maken:

 1. Door naar de website van de Belastingdienst te gaan en daar aan de hand van een aantal gegevens die je in moet vullen een berekening te maken.
 2. Door naar de website van Zorgtoeslag.nl te gaan en daar een proefberekening te maken. Je kunt hier tevens ook direct zorgtoeslag aanvragen.

Zorgtoeslag aanvragen

Nu je weet wat zorgtoeslag is en aan de voorwaarden voldoet, is het tijd om zorgtoeslag aan te gaan vragen.

Het zou namelijk zonde zijn om geen zorgtoeslag aan te gaan vragen als je hier wettelijk gezien wel recht op hebt. Het krijgen van zorgtoeslag kan het betalen van de zorgpremie financieel gezien, een stuk gemakkelijker maken.

De zorgtoeslag aanvragen is niet zo heel moeilijk en kan op verschillende manieren. De manieren waarop je zorgtoeslag aan kunt vragen bespreken we hieronder verder met je.

Zorgtoeslag aanvragen met DigiD

Wanneer je in het bezit bent van een DigiD code, kun je heel gemakkelijk inloggen op Mijn Toeslagen van de Belastingdienst.

Met je DigiD kun je namelijk alle zaken die te maken hebben met de overheid zelf online regelen.

Op deze manier vraag je de zorgtoeslag als het ware rechtstreeks aan bij de Belastingdienst.

Zorgtoeslag aanvragen via Zorgtoeslag.nl

Een andere manier van zorgtoeslag online aanvragen, is door gebruik te maken van een online intermediair.

Een intermediair is eigenlijk niks anders dan tussenpersoon. En zo’n intermediair heb je ook voor het aanvragen van zorgtoeslag. Het voordeel hiervan is dat er geen DigiD code aan te pas komt

Wanneer je je DigiD inloggegevens dus kwijt bent of geen DigiD code hebt, is dit dus een zeer goed alternatief.

Zo’n intermediair waar we het over hadden, is Zorgtoeslag.nl. In opdracht van de consument (jij bijvoorbeeld), vragen ze in naam van jou – wat volledig legaal is – zorgtoeslag aan. En is het eigenlijk heel gemakkelijk.

In de volgende drie stappen vraag je je zorgtoeslag aan via Zorgtoeslag.nl:

 1. Als eerste geef je alle nodige informatie als inkomen, leeftijd en dergelijke in
 2. Vervolgens wordt er aan de hand van opgegeven informatie een berekening gemaakt van de zorgtoeslag waar je recht op hebt
 3. Aanvragen!

Makkelijker is het niet.

Zo zijn er al duizenden mensen jou voorgegaan die de zorgtoeslag ook op deze makkelijker manier hebben aangevraagd.

Ga dus naar Zorgtoeslag.nl door op de knop hieronder te klikken, bereken de zorgtoeslag waar je recht op hebt en vraag ‘m direct aan.

Dit kan namelijk oplopen tot ruim €1000,- per jaar en dat wil je echt niet mis lopen.

BEREKEN HIER JE ZORGPREMIE