Zorgtoeslag terugbetalen? Dit moet je weten

Zorgtoeslag terugbetalen? Nooit fijn als je zo’n brief krijgt waarin staat dat je zorgtoeslag terug moet gaan betalen. Maar toch gebeurd het bij velen van ons en dat is niet zomaar.

Je zult zorgtoeslag moeten terugbetalen als je er in een bepaald jaar geen of minder recht op had. De voornaamste reden van dat je zorgtoeslag terug moet betalen, is vaak een verandering in je financiële situatie.

En wanneer je financiële situatie veranderd, veranderd in de meeste gevallen ook de hoogte van je zorgtoeslag. Houdt dit dus altijd in de gaten en geef wijzigingen op tijd door.

Zorgtoeslag terugbetalen in termijnen

Het kan goed zijn dat je de zorgtoeslag die je terug moet betalen niet in één keer terug kunt betalen. Wanneer dit het geval is zijn er bij de belastingdienst twee manieren om de te veel ontvangen zorgtoeslag toch terug te kunnen betalen.

Zorgtoeslag terugbetalen in 24 termijnen

De eerste manier om toch de zorgtoeslag terug te kunnen betalen, is door dit in 24 termijnen te doen.

Hiervoor hoef je niks door te geven aan de belastingdienst. Het enige wat je moet doen, is de eerste termijn voor de uiterlijke terugbetaaldatum over te maken.

In de brief die je van de belastingdienst gekregen hebt staat de betaaldatum en tevens de hoogte van het te betalen bedrag. Hierna wordt ook automatisch de betalingsregeling in gang gezet.

Zorg er voor dat de opvolgende termijnen iedere keer betaald worden voor dezelfde dag in de maand als de eerste termijn.

Wanneer er voor de eerste termijn bijvoorbeeld werd aangegeven om uiterlijk vóór 15 februari betaald te hebben, dan wordt de tweede betaaltermijn uiterlijk vóór 15 maart enzovoorts.

Let op: Wanneer je kiest voor terugbetalen in termijnen, wordt er rente in rekening gebracht. Deze rente is op dit moment 4% op jaarbasis over het totale bedrag dat je terug moet betalen.

Zorgtoeslag verrekenen

Een andere optie dan de zorgtoeslag in termijnen terugbetalen, is dat het verrekend kan worden met een nog te krijgen zorgtoeslag.

Stel dat je in 2018 €120,- te veel zorgtoeslag gekregen hebt. Dan kan dit gespreid verrekend worden over bijvoorbeeld 12 maanden wat inhoudt dat je het komende jaar €10,- minder (€120,- / 12 maanden = €10,-) zorgtoeslag per maand krijgt.

Op deze manier hoef je dus niet ineens een flink bedrag op te hoesten maar wordt het gewoon simpel verrekend met de nog te krijgen zorgtoeslag.

Zorgtoeslag terugbetalen voorkomen

Zorgtoeslag terugbetalen is al vervelend genoeg, maar je hebt er dan eenmaal geen recht op gehad en zult dus een gedeelte terug moeten gaan betalen.

Natuurlijk kun je het terug moeten betalen van de zorgtoeslag ook voorkomen.

Hieronder een tweetal tips.

Tip #1 Check Mijn Toeslagen

In Mijn Toeslagen, waar je met je DigiD in kunt loggen, kun je controleren wat jouw doorgegeven inkomen verwachte inkomen voor het komende jaar is.

Zorg er voor dat deze klopt. Het geschatte inkomen staat beter iets te hoog dan te laag. Te weinig gekregen zorgtoeslag kun je namelijk altijd met terugwerkende kracht terugvragen.

En het is natuurlijk prettiger om na het einde van het jaar de te weinig ontvangen zorgtoeslag als nog te ontvangen. Je kunt het dan zien als een leuk extra’tje.

Tip #2 Geef wijzigingen tijdig door

Verandert er iets in je financiële situatie?

Geef deze wijzingen dan ook direct door. Met name als je meer gaat verdienen. Want hoe meer je verdient, des te minder zorgtoeslag je krijgt.

Kwijtschelding van terug te betalen zorgtoeslag

Kwijtschelding van zorgtoeslag en alle andere toeslagen als huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag is helaas niet mogelijk.

Je zult hier dus echt een regeling voor moeten treffen zoals hierboven beschreven.

Houd dus goed in de gaten of je wel recht hebt op zorgtoeslag.

VERGELIJK JE ZORGVERZEKERING

Plaats een reactie