Wat is zorgtoeslag?

Wat is zorgtoeslag is waarschijnlijk de vraag waardoor je bij dit artikel terecht gekomen bent.

En we kunnen je vertellen dat je hier aan het juiste adres bent. Want wij leggen je graag uit wat de zorgtoeslag nu precies is, waar je aan moet voldoen om zorgtoeslag te kunnen krijgen en waar dat je deze direct aan kunt vragen.

Lees dus snel even verder en vraag vandaag nog zorgtoeslag aan. Zorgtoeslag kan jouw financiële situatie namelijk een stuk aangenamer maken.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is heel kort gezegd een tegemoetkoming vanuit de overheid om een gedeelte van de zorgpremie mee te kunnen bekostigen.

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben (met een enkele uitzondering daargelaten).

Kinderen die jonger dan 18 jaar zijn hebben geen recht op zorgtoeslag. Zij hoeven namelijk ook nog geen zorgpremie te betalen omdat ze automatisch meeverzekerd zijn op de polis van de ouders.

Wanneer je recht hebt op zorgtoeslag, ontvang je (in de meeste gevallen) iedere maand een vast bedrag waarmee je de zorgpremie van de maand daarop voor een gedeelte kunt bekostigen.

En zo heb je naast zorgtoeslag ook nog een drietal andere toeslagen:

  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag
  • Kindgebonden budget

En net als huurtoeslag, zijn ook de hierboven genoemde toeslagen een tegemoetkoming in de bepaalde kosten.

Zorgtoeslag voorwaarden

Om zorgtoeslag te kunnen ontvangen, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zorgtoeslag is er namelijk voor degene die financieel gezien nodig hebben, vandaar dat er door de overheid een aantal voorwaarden zijn opgesteld waar je op zijn minst aan moet voldoen.

De voorwaarden hebben we hieronder even voor je op een rijtje gezet:

  • Je dient 18 jaar of ouder te zijn
  • Je betaald premie bij een Nederlandse zorgverzekering
  • Je verdient niet meer dan de inkomensgrens. Wanneer je een fiscaal partner hebt, is deze grens anders
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of bent in het bezit van geldige verblijfsvergunning

Zolang je aan deze voorwaarden voldoet, blijf je recht hebben zorgtoeslag.

Wel is het zo dat als je aan één van de hierboven genoemde voorwaarden niet meer voldoet, je ook geen recht meer hebt op het ontvangen van zorgtoeslag en deze dus stop zal moeten zetten.

Zorgtoeslag proefberekening

Je weet nu wat zorgtoeslag is en je voldoet aan de voorwaarden?

Dan is het nu tijd om uit te gaan rekenen hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen. Hiervoor maken we gebruik van een zogenaamde proefberekening.

Met een proefberekening doe je een inschatting van de zorgtoeslag waar je recht op hebt.

Dit wordt meestal gedaan aan de hand van het verzamelinkomen van het jaar daarvoor. Wanneer je dus zorgtoeslag aan wilt gaan vragen voor 2019, kun je een proefberekening maken met de inkomensgegevens van 2018.

Let hierbij wel op dat het dan niet zo mag zijn dat je in 2019 ineens meer gaat verdienen.

In dat geval maak je beter een schatting van je verzamelinkomen in 2019.

Zo’n berekening kun je maken met de rekenhulp van de Belastingdienst, maar ook op Zorgtoeslag.nl kun je een berekening maken. Je kunt hier tevens ook je zorgtoeslag aanvragen.

Zorgtoeslag aanvragen

Iedereen die dus 18 jaar of ouder is, zorgpremie betaald en voldoet aan de overige voorwaarden kan dus zorgtoeslag aanvragen.

Zorgtoeslag wordt niet automatisch uitgekeerd als je 18 jaar wordt. Je zult dit zelf aan moeten vragen bij de Belastingdienst met een DigiD code.

Heb je geen DigiD code? Dan is er ook nog een andere mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen zonder dat je daarvoor een DigiD code nodig hebt.

Hiervoor maken we gebruik van de website van de Belastingdienst.

Deze website werkt als intermediair (tussenpersoon) tussen jou als de zorgaanvragen en de partij die de zorgtoeslag uitkeert, namelijk de Belastingdienst.

In een paar simpele stappen bereken je op Zorgtoeslag.nl de zorgtoeslag waar je recht op hebt en kun je hen de opdracht geven om het voor jou aan te vragen.

De voordelen hiervan zijn:

  • Dat je geen DigiD code nodig hebt
  • Dat je de zorgtoeslag ontvangt waar je ook daadwerkelijk recht op hebt (mits je de juiste gegevens invult)
  • Dat het letterlijk in paar minuten geregeld kan zijn

VERGELIJK ZORGVERZEKERING

Plaats een reactie