Zorgtoeslag niet ontvangen? Check dit dan eerst!

Zorgtoeslag niet ontvangen deze of afgelopen maand?

Dat kan erg vervelend zijn als je al niet zo ruim bij kas zit. Maar maak je geen zorgen. In dit artikel vertellen we je wat de redenen kunnen zijn dat je nog geen zorgtoeslag hebt ontvangen.

Zorgtoeslag niet ontvangen

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je de zorgtoeslag nog niet ontvangen hebt.

Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende redenen voor je op een rijtje gezet die kunnen verklaren waarom je nog geen zorgtoeslag hebt ontvangen.

Lees deze eerst even door en anders kun je nog altijd contact opnemen met de Belastingdienst.

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag krijg je niet automatisch maar dien je aan te vragen.

Heb je dus nog nooit zorgtoeslag aangevraagd? Zorg er dan eerst voor dat deze aan gaat vragen.

Wanneer je niet precies weet hoe je zorgtoeslag aan moet vragen, kun je dat het beste doen via Zorgtoeslag.nl. Zij dienen dan als tussenpersoon de zorgtoeslag aanvraag in bij de Belastingdienst. Bijkomend voordeel is dat je hier geen DigiD code voor nodig hebt.

ZORGVERZEKERING VERGELIJKEN

Betaaldata zorgtoeslag

Het eerste wat je zou moeten controleren, is of dat de zorgtoeslag betaaldatum al verstreken is. Hiermee bedoelen we: Is de datum waarop de Belastingdienst de zorgtoeslag overmaakt al verstreken?

Het is namelijk zo dat in de meeste maanden van het jaar, de zorgtoeslag uitbetaald wordt op de 20e van de maand. Maar er zitten een aantal uitzonderingen tussen waardoor je de zorgtoeslag één of enkele dagen later pas uitbetaald krijgt.

Dit komt doordat de 20e in dat geval dan in het weekend of op een feestdag valt.

Om te controleren wanneer de Belastingdienst de zorgtoeslag uitbetaald, kun je even kijken naar uitbetaaldata die we hier voor je in overzicht hebben gezet.

Juiste rekeningnummer

Een andere reden dat je de zorgtoeslag nog niet ontvangen hebt, kan liggen aan het bekende rekeningnummer bij de Belastingdienst.

Wanneer de Belastingdienst niet over het juiste rekeningnummer beschikt, kan de zorgtoeslag ook niet overgemaakt worden. Zorg er dus voor dat het juiste rekeningnummer bekent is bij de Belastdienst.

Het rekeningnummer controleren en/of wijzigen, kan gewoon door in te loggen in Mijn Toeslagen.

Er is een storing

Ook wanneer er storingen zijn, kan het zijn dat je de zorgtoeslag nog niet ontvangen hebt.

Er kan namelijk een storing zijn bij je bank waarop de zorgtoeslag normaal gesproken gestort wordt.

Maar het kan ook een storing bij de Belastingdienst zelf zijn.

En om dit te controleren, kun je op verschillende sites bedrijven controleren of er daadwerkelijk een storing bij je bank of de Belastingdienst is.

Wanneer dit het geval is, maak je dan niet druk. In veel gevallen worden deze storingen vrij snel opgelost waardoor je je zorgtoeslag de eerst volgende werkdag alsnog op je bankrekening kunt verwachten.

Recht op zorgtoeslag

Controleer of je nog wel recht hebt op zorgtoeslag (dit ligt aan je inkomen).

Met name wanneer het inkomen gewijzigd is, kan het zomaar zijn dat er na een herberekening blijkt dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag.

Zorgtoeslag recent aangevraagd

Wanneer je nog maar net of een aantal weken geleden zorgtoeslag hebt aangevraagd, kan het zijn dat je nog geen zorgtoeslag ontvangt.

Het kan zijn dat je de zorgtoeslag wel al aangevraagd hebt, maar dat deze bij de Belastingdienst nog niet verwerkt is.

De Belastingdienst geeft aan dat het tot 5 weken kan duren voordat je bericht krijgt met daarin de hoogte van de te krijgen zorgtoeslag.

En vanaf het moment dat de voorschotbeschikking in Mijn Toeslagen staat, word ook iedere maand de zorgtoeslag uitbetaald.

Dit is meestal de 20e van de maand na de maand dat je de voorschotbeschikking ziet staan in Mijn Toeslagen.

De Belastingtelefoon

Is er geen sprake van wat we hierboven allemaal besproken hebben en heb je nog steeds geen zorgtoeslag ontvangen?

Dan raden we je aan om telefonisch contact op te nemen met de Belastingdienst. Ze hebben een gratis telefoonnummer waar je zes dagen in de week naartoe kunt bellen.

Houd bij het bellen je BSN bij de hand zodat ze je zo snel mogelijk kunnen helpen.

Plaats een reactie