Zorgtoeslag stopzetten na studie – Is dat nodig?

Je zorgtoeslag stopzetten na je studie? Jij wilt graag weten of dit nodig is?

Lees dan snel even verder. Want het is namelijk niet altijd nodig om je zorgtoeslag helemaal stop te zetten als je klaar bent met studeren en aan het werk gaat.

Afhankelijk van wat je gaat verdienen na je studie, krijg je nog wel of geen zorgtoeslag meer.

Maar lees snel even verder, want dan weet je zeker of je de zorgtoeslag wel of niet stop moet zetten na je studie.

Zorgtoeslag tijdens je studie

Wanneer je nog aan het studeren bent en de 18 gepasseerd bent, krijg je waarschijnlijk iedere maand netjes zorgtoeslag uitgekeerd om je ziektekosten voor een gedeelte mee te bekostigen.

Een gemiddelde student verdient over het algemeen niet heel veel per maand en zal dus tijdens zijn of haar studie de maximale zorgtoeslag per maand krijgen.

Het kan overigens zijn dat je – ondanks dat je inkomen niet hoog is tijdens je studie – dat je toch geen recht hebt op zorgtoeslag. Dit kan als je bijvoorbeeld al een aardig vermogen hebt opgebouwd wat boven de vermogensgrens uitkomt. En als je vermogen boven de vermogensgrens uitkomt, heb je helaas geen recht op zorgtoeslag

Voor de meeste studenten is hier geen sprake van, maar voor die uitzonderlijke student die wel een flink vermogen heeft, is het goed om te controleren of je wel recht hebt op zorgtoeslag.

Hoogte zorgtoeslag na studie

Wanneer je klaar bent met studeren, is het de bedoeling dat je natuurlijk zo snel mogelijk aan het werk gaat. Of dit nu voor een baas is of zelfstandig, dat maakt voor de zorgtoeslag niet uit.

Maar wanneer je na je studie aan het werk gaat, is de kans aanwezig dat er wel wat veranderd in de hoogte van de zorgtoeslag die je iedere maand krijgt.

De hoogte van je zorgtoeslag is namelijk afhankelijk van hoeveel je per jaar verdient. En als starter op de arbeidsmarkt zal je niet meteen een top salaris verdienen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Wanneer je dus verwacht meer te gaan verdienen dan de inkomensgrens voor het aanvragen van zorgtoeslag, dien je de zorgtoeslag stop te zetten.

Om hier achter te kunnen komen, kun je een proefberekening maken van de te verwachte inkomsten voor het komende jaar. Afhankelijk van deze te verwachte inkomsten zet je je zorgtoeslag stop of omlaag.

Zorgtoeslag stopzetten na studie

Of je je zorgtoeslag stop moet zetten na je studie, is dus afhankelijk van het verwachte inkomen dat je gaat verdienen.

Het is belangrijk dat je voor jezelf gaat berekenen in hoeverre je wel recht hebt op zorgtoeslag. Hoewel dit niet meteen voor honderd procent goed is in te schatten, is het wel verstandig om een nieuwe schatting van je inkomen door te geven aan de Belastingdienst.

Stel, je studeert af in februari en gaat per 1 april in loondienst voor een baas.

Het salaris wat je voor de rest van het jaar gaat verdienen inclusief het vakantiegeld (beide bruto), is het inkomen wat telt voor het berekenen of je nog recht hebt op zorgtoeslag of niet.

Natuurlijk tel je hierbij ook nog het salaris wat je verdient hebt als student – van januari tot en met maart – bij op.

Deze twee salarissen bij elkaar opgeteld gebruik je om te bereken of je nog recht hebt op zorgtoeslag. De kans is vaak groot dat je als starter nog recht hebt op zorgtoeslag, maar dat deze vaak wel wat lager uitvalt.

Je gaat immers een stuk meer verdienen en daarmee wordt er ook van je verwacht dat je een groter gedeelte van je zorgpremie uit eigen zak kunt gaan betalen.

Zorgtoeslag stopzetten na studie of niet?

Zoals je nu gelezen hebt, is het dus afhankelijk van wat je na je studie gaat verdienen, of je je zorgtoeslag stop moet zetten.

Het is namelijk goed mogelijk dat je na je studie nog recht hebt op een bepaald bedrag zorgtoeslag.

Een proefberekening maken helpt je hierbij om in te schatten op hoeveel zorgtoeslag je nog recht hebt na je studie.

Doe je voordeel met het maken van een goede proefberekening en voorkom dat je geld misloopt maar ook dat je eventueel zorgtoeslag terug moet gaan betalen.

Met de juiste gegevens kun je bij Zorgtoeslag.nl een goede proefberekening maken en zien op hoeveel zorgtoeslag je nog recht hebt. Bijkomend voordeel is dat je je zorgtoeslag via Zorgtoeslag.nl ook direct kunt laten wijzigen.

BEREKEN JE ZORGPREMIE

Plaats een reactie